16/06/2023

Project in de kijker: De Distillerie

Tien kilometer ten zuiden van de fruitstad Sint-Truiden, langs de spoorlijn Brussel – Luik, tussen de kleine steden Waremme en Landen ligt Jeuk, een typisch Haspengouws dorp met ongeveer 1700 inwoners. Het is een straatdorp, dat nu tot de gemeente Gingelom behoort.


In Jeuk werden verschillende vierkantshoeves opgericht waaronder ook de hoeve Snyers. Deze hoeve, aan de Houtstraat, tegenover de school, was omringd door een grote tuin, afgesloten van de straat door een hek in smeedijzer. De bakstenen gebouwen onder zadeldaken lagen rond een gekasseid binnenplein. Het woonhuis bestond uit twee verdiepingen en drie traveeën. Reconversie van een historische site

De oude distilleerderij Snyers krijgt, dankzij Vestra, een nieuw leven. De statige herenboerderij krijgt een volledige renovatie waarbij alle aandacht gaat naar het behoud van de authentieke gevel maar waar ook de energetische normen van vandaag de nodige plaats krijgen. De oude opslagplaatsen en distilleerderij zelf worden afgebroken en heropgebouwd in dezelfde stijl als de herenboerderij met een moderne twist.


De Distillerie is een project met 16 wooneenheden en een uitzonderlijk buurtgevoel. Als bewoner maak je er naar hartenlust gebruik van de gedeelde parktuin met prieeltje, het gemeenschappelijk overdekt tuinterras, de toffe speelhoek en de grote fietsenstalling.

Een uniek project

Parktuin


Bij de heropbouw van het hoofdgebouw wordt veel aandacht besteed aan de originele voetafdruk uit ca. 1900. De karakteristieke elementen blijven daarbij zoveel mogelijk behouden. De twee bijgebouwen worden opgetrokken in dezelfde stijl als het hoofdgebouw, maar met een eigentijdse insteek. De vroegere binnenkoer herleeft als ontmoetingsplaats voor de bewoners, en vormt een praktische doorsteek naar een sfeervol park met alle ruimte om voluit te genieten van de natuur.


Energetische optimalisatie


De site is losgekoppeld van het gasnetwerk. Elke wooneenheid (huis of appartement) beschikt over een eigen warmtepomp. De aanwezige zonnepanelen benutten de zon optimaal als natuurlijke energiebron. Op die manier blijft de energetische voetafdruk minimaal. Dankzij het E-peil van 30 geniet je gedurende 5 jaar van een vermindering van 50% op de onroerende voorheffing als je hier een woning of appartement koopt.

Bekijk andere berichten